Surdejspizza

Surdejspizza er et sikkert hit lørdag aften herhjemme. Jeg elsker den tynde, sprøde bund og den luftige kant – her er en pizza, hvor kanten rent faktisk er værd at spise. At hæve på surdej kræver som altid lidt ekstra forberedelse, men når man først er inde i rutinen, så er det slet ikke så besværligt. Jeg har lavet opskriften her med nogen foreslåede tidsangivelser for at gøre det mere overskueligt for dig. Det kræver, at du går igang om morgenen, dagen inden du ønsker at sætte tænderne i en lækker, sprød pizza. Gør dig selv den tjeneste at læse hele opskriften igennem først, så du får et godt overblik over, hvad der skal ske.

Surdejspizza

Opskriften giver 3 stk

Dag 1

Første fodring af surdej – klokken 7:00

Om morgenen tager du din surdej ud af køleskabet og giver den første fodring. Se hvordan du gør her under step 1.

Anden fodring af surdej – klokken 16:00

Når du kommer hjem fra arbejde, er det tid til at fodre surdejen endnu engang. Igen følger du opskriften her  under step 2. 

Dej – klokken 19:00

Nu har din surdej stået 3 timer og skulle gerne være nået dobbelt størrelse, hvilket betyder, at du nu er klar til at gå igang med at lave dejen. Jeg har eksperimenteret med forskellige typer mel og er kommet frem til 2 kombinationer, som begge giver lækre pizzaer. Den ene er lavet på 50% fint manitoba mel fra skærtoftmølle og 50% alm økologisk hvedemel fra finax. Den anden er lavet på 100% tipo 00 mel med et proteinindhold på 12 g pr. 100 g.

Du skal bruge: 
500 g hvedemel (50% manitoba og 50% hvedemel eller 100% tipo 00)
330 g lunken vand
65 g bageklar surdej
7 g salt

Æltning i røremaskine:
Udrør din surdej i vandet. Kom herefter melet i og bland det med vandet. Jeg synes, det er lettest at bruge mine hænder og “kramme dejen”, så jeg sikrer, at alt mel bliver vædet. Stil til autolyse i 20-30 min. Spring ikke dette step over, det gør det hele nemmere senere.

Nu skal dejen æltes. Først røres dejen på lav hastighed i 1 min. Tilsæt salt og rør igen 1 min. Skru nu op på fuld hastighed og rør til dejen slipper kanterne og samler sig om dejkrogen -dette tager ca 5 min. Kom den over i en oliesmurt boks med låg.

Lad dejen stå og hæve lunt i 2 timer. Dejen skal være aktiv, og der skal være kommet små luftbobler. Nu skal den på køl og hygge sig natten over.

Dag 2

Preshape – klokken 12:00

Tag din dej ud af køleskabet og del den i tre lige store stykker. Saml hver dejklump som var det en bolle. Overfladen skal være glat og stram, og dejen skal være godt samlet i bunden. Stil dem i et oliesmurt fad og kom en pose over. Lad dem hæve lunt i 5 timer.

Klokken 17:00

Nu skulle dejen gerne være færdighævet. Dejen er fladet ud og puffy. Mens du varmer din ovn op til 250 grader traditionel med et bagestål/pizzasten i, stiller du dejen i køleskabet. Bagestålet skal ligge i den øverste tredjedel af ovnen, så et mindre ovnrum skabes.

Klokken 18:00

Tag en dejklump ud ad gangen og kom den ud på et meldrysset bord med bunden i vejret. Drys lidt mel over og brug nu dine hænder til først at forme kanten ved at presse dejen samtidig med du roterer og strækker den. Fortsæt på denne måde til du har en tynd pizzabund. Kom på bagepapir og top med tomatsauce og dit yndlings fyld. Selv foretrækker jeg ost, oksekød, sucuk, løg og oregano. Begræns dit fyld en smule så du undgår en slatten pizza.

36F4732A-CE30-4DFB-982D-9C10121200EB

Bag dine pizzaer ved 250 grader i 10 min. Hold lidt øje for alle ovne bager forskelligt. Hvis du ikke har et bagestål, kan det være, den skal have lidt længere tid.

61F866F0-0D44-4F71-A90D-A40B842F7E782D7CC7D8-E238-44D9-8CEA-79E98E2BF1E7EBC5AC38-3D85-4F74-A819-E6E641772EC6

Bon appétit 

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s