Surdejsboller med æble og ølandshvede

I dag får du opskriften på lækre, saftige surdejsboller med æble og ølandshvede. Det søde æble er et lækkert modspil til den syrlige surdej. Hvis du er ny i surdejsbagningen, er boller et rigtig godt sted at starte, da de kan være lettere at få luftige. Når man bager med surdej, må man væbne sig med tålmodighed og planlægge sin bagning. Opfrisk din surdej og lad os komme igang!

Surdejsboller med æble og ølandshvede

Det skal du bruge til 10 surdejsboller

60g bageklar surdej
(se hvordan du starter en surdej her: GUIDE: Sådan starter du din egen surdej, eller hvordan du opfrisker din surdej her: Hvedesurdej )
300g lunken vand
250g letsigtet ølandshvede
250g hvedemel
180g revet æble
7g fint salt
Birkes

Sådan gør du

Find en skål/bøtte (gerne med låg) og start med at udrøre din surdej i vandet. Herefter tilføjes begge typer mel samt revet æble. Fugt din hånd og bland det hele godt sammen – alt mel skal være fugtet, og der skal ikke være nogen store klumper. Jeg “krammer” det hele sammen med hånden.

Lad det nu stå 30min på køkkenbordet og hvile dækket med plastik  – dette kaldes autolyse, og er hvor melet absorberer vandet og begynder at danne et glutennetværk.

Strø nu saltet over dejen. Fugt dine hænder og tag forsigtig fat i dejen og fold den ind under sig selv (metoden kan findes på min instagram under “højdepunkter”). Vær forsigtig med dejen, du må ikke trække den så meget af den begynder at sprække.

Dette gentages hver 20. minut – i alt 4 gange. Først vil dejen være mere klumpet og usammenhængende for til sidst at blive glat og blank i overfladen, hvor den også slipper skålens kanter.

Lad så dejen stå et lunt sted i 3 timer. Du skal gerne kunne se, at den er hævet lidt op, ellers må du lade den stå lidt længere.  Stil herefter på køl i minimum 10 timer – men den kan sagtens stå længere.

Nu skal du have din ovn varmet godt op til 250 grader, gerne med et bagestål eller en bageplade. Det tager ca 1 time, før bagestålet er gennemvarmt.

Samtidig tages dejen ud af køleskabet og kommes forsigtigt ud på et meldrysset bord. Forsøg at lirke dejen ud, så den ikke strækkes for meget, og så luften ikke slåes ud. Drys med birkes og brug en dejspartel til at stikke dejen ud i firkanter, som kommes på bagepapir. Lad stå ved stuetemperatur til ovnen er gennemvarmet.

Bag ved 250 grader alm. ovn i 10 min, hvor du med fordel kan bruge en forstøver til at sprøjte lidt vand ind, når bollerne sættes i ovnen. Skru herefter ned til 225 grader og bag yderligere 10 min.

Velbekomme 🙂

JKGU5722IMG_1216

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s