GUIDE: Sådan starter du din egen surdej

Når man udelukkende bager/hæver på surdej, er det vigtigt at have en aktiv surdej. Surdejen skal være så udviklet, at den kan “bære” hele den nye dej, og det kræver, at der er mange mælkesyrebakterier til stede. Denne guide er opdelt i 3 steps, og hvis du følger dem, skulle du gerne være good to go.

Læs hele opskriften inden du går i gang, for der er en del planlægning og timing, for din surdej skal helst peake lige inden, du vil bage et lækkert hvedebrød.

Det kan være en rigtig god ide at bruge så friskmalet mel som muligt, da der er flere enzymer til stede – dette gælder ved de grove typer mel, altså groft hvede og rugmel.

Step 1

25g rugmel
25g groft mel af en hvedetype – fx ølandshvede
50g hvedemel
100g vand (ca. 30 grader varmt)

De overstående ingredienser røres sammen i et glas med løst låg og stilles på køkkenbordet i 3-4 dage. Den skulle gerne se nogenlunde sådan her ud, efter de 3-4 dage. Surdejen er begyndt at lugte surt, og der er kommet lidt bundfald.

 

 

Step 2

Nu rører du den overstående surdej godt sammen, så der ikke længere er bundfald. Herefter kasserer du halvdelen af den. Nu skal den fodres, og det gøres ved at blande nyt mel og vand i:

25g hvedemel
25g groft mel af en hvedetype
50g vand (ca. 30 grader varmt)

Dette kan være smart at gøre om aftenen inden du går i seng, for efter 8-10 timer er den klar til sidste fodring inden den er bageklar.

Step 3

Nu er du klar til sidste fodring, inden du skal bage. Dette skal gøres ca 2-4 timer inden, du regner med at slå dit surdejsbrød op. Du skal nu bruge:

30g af overstående surdej
30g groft mel af en hvedetype
30g hvedemel
60g vand (ca. 30 grader varmt)

Overstående rørers sammen i et nyt glas. Marker surdejsmængden på glasset, så har du en indikation for, hvor meget den hæver. Stil den et lunt sted – min lejlighed er lidt kold, så jeg stiller den gerne på radiatoreren. Efter 2-4 timer skulle din surdej gerne være hævet til dobbelt størrelse – så hold øje med den.

Hvis surdejen kan flyde i vand, er du klar til at bage med den. Husk at tage surdej fra til næste gang, hvor du kan følge denne vejledning: Hvedesurdej

 

 

 

En kommentar til “GUIDE: Sådan starter du din egen surdej

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s