GUIDE: Opfriskning af hvedesurdej

Dette er en guide til, hvordan du opfrisker din surdej, så den bliver bageklar. Denne surdej har en mild syrlig smag, hvilket jeg synes er lækrest i et godt hvedebrød. Hvis du ikke lige har en klat surdej, så vil jeg foreslå at opsøge din nærmeste bager eller spørge en ven, da det godt kan tage lidt tid og tålmodighed at få en helt ny op at køre – og ellers finder du opskriften til at starte din egen surdej lige her. Opskriften giver nok surdej til, at du kan bage 2 surdejsbrød efter denne opskrift.

Hvedesurdej

Ingredienser:

Step 1

1 stor spsk surdej

60g groft mel – fx groft ølandshvedemel

60g hvedemel

120g lunken vand

Fremgangsmåde til opfriskning af surdej

I et stort glas blandes mel og vand med surdejen og røres godt rundt. Overdæk med løst låg og lad hæve ved stuetemperatur. Sæt et mærke på dit glas, så du ved den hæver – den skal hæve sig mellem 70-100% og dette tager mellem 6-10 timer, alt efter temperatur og hvor god kvalitet din surdej er.

Husk altid at gemme den sidste mængde surdej i køleskabet, så du kan friske den op, næste gang du bager.

Du kan selvfølgelig tilpasse opskriften, så du få mere/mindre surdej.

Fifs

  • Hvis du skal bruge mere end overstående portion, anbefaler jeg at friske op af flere omgange. Eksempelvis hvis du skal bruge 400g surdej, så laver du overstående fremgangsmåde, og når den er hævet til dobbelt størrelse, så tilføjer du igen 120g vand og 120g mel og lader den hæve op på ny.
  • Surdejen er klar når den kan flyde i vand.
  • Surdejen skal lugte surt, men ikke stærkt og sprittet. Hvis den gør det, skal den friskes op på ny – muligvis af flere omgange.

 

 

6 kommentarer til “GUIDE: Opfriskning af hvedesurdej

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s