GUIDE: Opfriskning af hvedesurdej

Dette er en guide til, hvordan du opfrisker din surdej, så den bliver bageklar. Dette gøres i to omgange for at få en ung surdej, som er mere mild i smagen, hvilket jeg synes er bedst i et lækkert hvedebrød. Hvis du ikke lige har en klat surdej, så vil jeg foreslå at opsøge din nærmeste bager eller spørge en ven, da det godt kan tage lidt tid og tålmodighed at få en helt ny op at køre.

Hvedesurdej

Ingredienser:

Step 1

2 spsk surdej

30 g groft mel

30g hvedemel

60g lunken vand


Step 2

30g groft mel

30g hvedemel

60g lunken vand

Fremgangsmåde til opfriskning af surdej

Step 1: 

I et stort glas blandes mel og vand med surdejen og røres godt rundt. Overdæk med løst låg og lad hæve ved stuetemperatur. Sæt et mærke på dit glas, så du ved den hæver – den skal hæve sig mellem 50-100% og dette tager mellem 6-10 timer, alt efter temperatur og hvor god kvalitet din surdej er.

Step 2:

Når dejen er hævet op kasseres halvdelen. Nu blander du den resterende mel og vand med surdejen og lader den hæve i 2-4 timer ved stuetemperatur. Surdejen skal nu hæve op til ca dobbelt størrelse og er så klar til at bage med.

Husk altid at gemme den sidste mængde surdej fra step 2 i køleskabet, så du kan friske den op, næste gang du bager.

Du kan selvfølgelig tilpasse opskriften, så du få mere/mindre surdej.

Fifs

  • Hvis du skal bruge mere end overstående portion, anbefaler jeg at friske op af flere omgange. Eksempelvis hvis du skal bruge 400g surdej, så laver du overstående fremgangsmåde, og når den er hævet til dobbelt størrelse, så tilføjer du igen 120g vand og 120g mel og lader den hæve op på ny.
  • Surdejen er klar når den kan flyde i vand.
  • Surdejen skal lugte surt, men ikke stærkt og sprittet. Hvis den gør det, skal den friskes op på ny – muligvis af flere omgange.

 

 

6 kommentarer til “GUIDE: Opfriskning af hvedesurdej

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s