Lækkert rugbrød med masser af kerner

Når du først har prøvet at bage dit eget rugbrød, er der ingen vej tilbage. Det er lækkert og saftigt, og du kan bruge dine yndlings kerner, så det bliver helt efter din smag. Det kræver lidt tid og tålmodighed, men i sidste ende, er det det hele værd.

Dette rugbrød er hævet kun på surdej, hvilket giver en lækker syrlig smag i brødet. Det kræver lidt forberedelse, da surdejen skal være bageklar, inden du går i gang. Jeg plejer at røre surdejen sammen om aftenen, så jeg er klar til at bage rugbrød dagen efter.

For at få en bageklar surdej, som kan hæve brød, har du brug for en gammel klat aktiv surdej, som du blander med vand og rugmel og stiller til hævning i 6-8 timer ved stuetemperatur. Du kan også starte din egen op, men det kræver lidt længere tid. Hvis du ikke har en klat surdej, så kan du få en ved de fleste bagerier, eller du kan spørge en ven.

Rugbrød

Giver 2 store rugbrød

Ingredienser:

500g rugsurdej lavet på 270g vand og 270g rugmel

500g rugmel

25g salt

1300g udblødte kerner

Fx

  • 350g knækket/skårne rugkerner
  • 250g knækket/skårne hvedekerner
  • 100g solsikkekerner
  • 100g hørfrø
    (målt i tørret vægt)

vand

Fremgangsmåde:

Først skal du have din surdej klar. Du har brug for en gammel klat surdej, som du blander med vand og rugmel og stiller til hævning med løst låg i 6-8 timer ved stuetemperatur – jo varmere, jo hurtigere fermentering.

Samtidig med surdejen laves, skal du have sat dine kerner i blød i rigeligt vand. Ovenfor er et eksempel på hvilke kerner du kan bruge, og hvilken mængde i tørre kerner, som du skal bruge.

Når surdejen er hævet flot op, er den klar til bagning. Nu skal det hele blandes i en stor skål. Surdej, rugmel, salt og kerner blandes godt sammen. Hvis dejen er tør, tilføjes vand. Du ved, dejen har den rigtige mængde vand, når du kan køre en finger gennem dejen, og den samler sig igen indenfor 3-5 sekunder – lidt som da Moses skilte vandene.

Nu skal du have smurt to rugbrødsforme med smør. Smørret giver en lækker karamelliseret skorpe, så overvej ikke engang bagepapir – du vil fortryde!

Del dejen i de to forme, den skal fylde ca 2/3 af formen, og glat overfladen med en våd dejskraber. Dæk med film og stil til hævning et lunt sted i 4-6 timer. Når de er hævet helt op, og du kan se små lufthuller i dejen, er de klar til bagning.

Bages ved 190° over/under varme i 1t 20min.

Når de er færdigbagte vendes de ud på en rist med bunden i vejret og dækkes med et rent viskestykke. De er klar til at blive skåret, når de er kølet godt af, men en lun endeskive med smør er svær at lade være.

KHNF5138ODTP0954OVDL0608

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s